Podgrzybek brunatny – ciekawostki
Chcę podzielić się ciekawostką o tym grzybie, którą odkryłam podczas przygotowywania materiału do tego artykułu. W języku rosyjskim ten grzyb nazywany jest „polskim” z powodu kiedyś masowego eksportu z Polski do Europy Zachodniej. W tamtym czasie nieuczciwi handlarze sprzedawali suszone polskie grzyby jako suszone borowiki.
U designerów owocniki maślaka żółtego (Boletus badius) są wykorzystywane do produkcji barwników grzybowych. W zależności od użytego mordantu uzyskuje się kolory żółte, pomarańczowe, złote i zielonkawobrązowe (bez mordantu uzyskuje się żółty barwnik).
Podgrzybek brunatny – opis
Kapelusz ma od 4 do 12 (do 20) cm średnicy, ciemnobrązowy lub kasztanowaty, początkowo wypukły i z zawiniętymi brzegami, później staje się płaski, gładki, suchy, a w wilgotnych warunkach lepki. Rurki i pory są jednobarwne, brudno-żółte z zielonkawym odcieniem, sinieją po nacisku. Miąższ u młodych grzybów jest biały i gęsty, u starszych bladożółty, mięsisty, pod skórką kapelusza brązowawy, po przecięciu lekko sinieje, potem brązowieje, a na końcu znów bieleje. Ma przyjemny smak i zapach. Trzon ma brązowy, o długości 4-12 cm i średnicy 1-4 cm, w górnej części bardziej żółtawy, gładki lub rozszerzony u podstawy, często zakrzywiony w dolnej części, sinieje po nacisku, a następnie brązowieje.
Rośnie w lasach iglastych i mieszanych, rzadziej liściastych, na kwaśnych glebach. Często spotykany w całej strefie leśnej Polski. Tworzy mikoryzę z drzewami iglastymi, rzadziej liściastymi. Często występuje na gnijących pniach i rozkładającym się drewnie. Owocuje od lipca do późnej jesieni.
Podobne gatunki
Maślak pstry (Boletus chrysenteron) różni się popękaną z wiekiem żółtobrązową skórką kapelusza, pod którą widoczny jest czerwonoróżowy miąższ.
Maślak zielonawy (Boletus subtomentosus) ma złotobrązowy lub zielonawobrązowy kapelusz, który pęka, odsłaniając jasnożółty miąższ, oraz jaśniejszy trzon.
Właściwości farmakologiczne i medyczne podgrzybka brunatnego
Badania laboratoryjne wykazały, że ekstrakt z owocników borowika kasztanowego (Boletus badius) wykazuje aktywność antyoksydacyjną, ponieważ grzyby zawierają aminokwas teaninę, podobny do tego obecnego w zielonej herbacie.
Teanina posiada następujące korzystne właściwości:
- wspomaga relaksację i uspokojenie;
- obniża ciśnienie krwi;
- hamuje negatywny wpływ kofeiny;
- wzmacnia odporność przeciwnowotworową organizmu;
- zapewnia efekt neuroprotekcyjny;
- wspomaga utratę wagi.
Obecnie chińscy biochemicy opracowali i wdrożyli metodę pozyskiwania teaniny poprzez półzanurzoną hodowlę grzybni Boletus badius, a następnie jej fermentację.
Odkryto również obecność związków indolowych (tryptofan, tryptamina, serotonina, siarczan kynureniny i kwas kynureninowy). Ekstrakt alkoholowy ze świeżych owocników wykazał obecność polisacharydów o działaniu przeciwnowotworowym, które zademonstrowały aktywność wobec mięsaków (Sarcoma-180) i raka Ehrlicha (u myszy) na poziomie 60 i 70% odpowiednio.
Metanolowy ekstrakt z suszonych owocników wykazał wysoką aktywność antyoksydacyjną. Procent inhibicji peroksydacji kwasu linolenowego przy stężeniu 100 µg/ml wyniósł 99,2%, co było wyższe niż w przypadku standardowych substancji takich jak α-tokoferol, BHA i BHT (odpowiednio 77%, 85% i 97%). Metanolowy ekstrakt ze świeżych owocników wykazał lepszą zdolność neutralizacji aktywnego tlenu niż wszystkie znane gatunki grzybów o właściwościach antyoksydacyjnych.
Podgrzybek brunatny jako naturalny oczyszczacz gleby z metali ciężkich i radionuklidów
Polscy badacze odkryli, że grzyby te są hiperakumulatorami rtęci, kobaltu, kadmu i ołowiu z gleby. Po katastrofie w Czarnobylu zaobserwowano hiperakumulację radioaktywnego cezu-137. Obecnie, w oparciu o wysoką zdolność borowika kasztanowego do akumulacji metali ciężkich i radioaktywnych, opracowywana jest metoda wykorzystania go do oczyszczania gleb zanieczyszczonych tymi pierwiastkami.
Tradycyjna medycyna z wykorzystaniem podgrzybka brunatnego
W tradycyjnej medycynie chińskiej suszone grzyby są stosowane do obniżania ciśnienia krwi, wspomagania utraty wagi oraz jako środek uspokajający.
Podgrzyb brunatny w kuchni
Jadalny grzyb o dobrych walorach smakowych. Nadaje się do wszelkich rodzajów obróbki kulinarnej i konserwowania.